Det tyske språket i Østerrike – Kan du klare det?

Theresa Normand August 19, 2020

Det tyske språket i Østerrike – Klarer du det?

Theresa har hatt en sesong i Wagrain, Østerrike. Før hun tok beslutningen om å dra, var hun veldig i tvil om hun kunne lære det tyske språket. Les her om hennes erfaringer med vårt tyskkurs, og gode råd angående en vintersesong i Østerrike.

“Servus, passt, genau”. Disse tre tyske ordene var noen av de mest brukte i huset vårt i Wagrain.  Før jeg reiste som skiinstruktør, kjente jeg ikke til noen av dem. Det tyske språket var grunnen til at jeg var veldig i tvil, om jeg skulle bli ski- og snowboardinstruktør. Men jeg kunne ikke være lykkeligere om å ha tatt beslutningen om å bli instruktør i Østerrike!

Valg av destinasjon

Det er to ting jeg spesielt husker, fra da jeg satte meg til informasjonsmøtet i København på Snowminds kontoret:

  1. Det var ikke flere plasser til Canada.
  2. Om du skal til Østerrike i stedet, må du ta og bestå en hel utdanning i tysk, og deretter jobbe med tyske barn og voksne.

Min første tanke var; ‘Det klarer jeg rett og slett ikke’. Jeg har hatt fransk i 5 år, og har derfor aldri prøvd å lære det tyske språket. Og man kunne da umulig rekke å lære et språk på noen måneder?

 

 

Tyskkurs – Snowlingo

Jeg tok en prat med Maria fra Snowminds, som allerede hadde vært borte på sesong, og delte bekymringene mine. Hun sa at jeg kan, om jeg virkelig gjør en innsats. I tillegg hadde hun laget et online tyskkurs som jeg kunne kjøpe og fullføre før avreise. Snowlingo-tyskkurset ble spesielt laget for oss som skal reise med Snowminds. Dette er for oss slik at vi skal kunne klare utdannelsen og arbeidet etterpå, med tilhørende ordforråd innen ski- og snowboardundervisning.

Etter mye vurdering bestemte vennen min og jeg at vi skulle reise – vi ville bli skiinstruktører. Vi valgte begge å kjøpe det tyske kurset online, som starter 10 uker før avreise. Før det prøvde jeg å bruke appen ‘duolingo’, som hjelper en med å lære det grunnleggende om et nytt språk. I tillegg begynte jeg å se på en tysk serie. Men det var vanskelig; Jeg følte ikke at det satt seg fast, eller at jeg kunne bruke ordene jeg lærte i så stor grad.

Da Snowminds tyskkurs startet valgte jeg å bruke mye tid på det. Jeg gjorde alt grundig, og følte at det var en mening med det jeg lærte. Jeg ble mer og mer spent på å komme i gang, og alt som ble lært på det tyske kurset hadde noe med ski og snowboard å gjøre. Det var ikke som på skolen der du lærer mye grammatikk. Her var det veldig konkret og du lærte bare det ‘nødvendige’ i forhold til det å være skiinstruktør. Da jeg var ferdig med det tyske kurset, følte jeg at jeg var ganske så klar til å komme meg avgårde. Det var veldig kult!

Tysk nivået under utdannelsen

Under treningen ble jeg virkelig overrasket over hvor stor hjelp Snowlingos tyskkurs hadde vært. Selv om instruktørene våre bare snakket tysk, klarte jeg å holde følge ganske bra. Selvfølgelig var det ting jeg ikke forsto, men det var tilfelle for nesten alle. Med hver dag som gikk, følte jeg at jeg forsto mer og mer. For når du hører og snakker tysk hver dag, og du virkelig prøver å forbedre språket, lærer du det raskt! I tillegg tok jeg en prat med en søt teamleder Miriam, der jeg øvde på tysken min, og hun forsikret meg om at jeg ikke hadde noe å bekymre meg for. Det var en stor hjelp for meg.

Mot slutten av utdannelsen hadde jeg virkelig lært mye av språket, og jeg var ikke så veldig nervøs for å ta eksamen eller undervise på tysk. I løpet av sesongen min i Østerrike har jeg også fått ros for det tyske språket mitt. Nå føler jeg at jeg kan lære bort ski og snowboard bedre på tysk enn på engelsk, eller mitt eget morsmål, noe jeg er veldig overrasket over.

 

 

Grip muligheten og kast deg ut i det!

Selvfølgelig skal det ikke høres ut som at det tyske språket ikke var en utfordring. Det krever at man jobber for det, og ‘tvinger’ seg selv til å hoppe ut i det. I tillegg kommer det også an på hvor flink du er på språk generelt – noen har det vanskeligere med språk enn andre. Det har også vært vanskelig til tider, og det er det fremdeles, spesielt i forhold til grammatikk og småprat. Men det skal aldri være en grunn til ikke å dra til Østerrike som skiinstruktør. Jeg angrer på ingen måte over det harde arbeidet jeg har lagt ned i språket.

I tillegg til å bli ski- og snowboardinstruktør, har jeg også lært meg et helt nytt språk – og det er veldig kult!

Jeg håper mine opplevelser og erfaringer kan hjelpe deg til å ta en sesong i Østerrike, og ikke være redd for å lære et nytt språk! 🙂

//Theresa

 

Har du også blitt gira på en vintersesong i Østerrike etter å ha lest om Theresas erfaringer? Se alle våre muligheter for kurs i Østerrike her, og les mer om våre tyskkurs innen instruktør utdannelsen her.

Det er begrenset med visum til Canada! 🇨🇦

Gjør drømmen til virkelighet.

SØK I DAG