En vanlig dag som skilærer i Canada

Avatar photo
Jonathan Winter June 17, 2019

JONATHAN HAR TILBRAGT VINTEREN I JOBBEN SOM SKILÆRER I CANADA, I SKIOMRÅDET SUN PEAKS I BRITISH COLUMBIA. VI FIKK HAM TIL Å OPPSUMMERE HVORDAN EN HELT VANLIG DAG SOM INSTRUKTØR I CANADA UTFOLDER SEG, FOR Å FÅ LITT INNSIKT I DET GODE LIV 🙂 

 

KL. 07:00 – GOD MORGEN

Det er onsdag. Alarmen ringer, og lyset titter fem mellom persiennene. Klokken er 7:00. Jeg sjekker værmeldingen, og ser at det har kommet 7 centimeter med snø over natten. Dagens klesvalg er et lett brukt Snowminds merinoullsett, som vanlig, og jeg trekker over en lett midlayer. Frokosten består som vanlig av havregryn, granola og melk, men det er en god start på dagen. Og i dag blir en god dag! 

 

KL. 07:20 – TUREN PÅ JOBB

Vi beveger oss ut i den myke puddersnøen kl. 7:20, og setter kursen opp mot skiskolen til fots. Turen tar ca. 20 minutter fra Staff Accomodation, og er litt under 2 kilometer lang. Nysnøen gjør turen litt hardere enn vanlig, men utfordringen er varmt velkommen, da det kun betyr at pistene er fantastiske om formiddagen. På skiskolen ikler vi oss den store og grønne skiskolejakken, som utgjør uniformen vår, kombinert med svarte skibukser. 7:55 er vi en stor gruppe som står klare for morgentrening ved skiskolen…

(Sidenote: Om du noensinne har lurt på hvorfor det allerede er skispor i pisten, selv om du står fremst i køen til skiheisa når den åpner for gjester, er det fordi skiskolen har vært oppe og kjørt før pistene åpner for offentligheten – det er uten tvil de beste øyeblikkene i bakken!) 

…Morgentreningen er i dag ledet av Ron Betts, skiskolens lokale helt. Med 17 års erfaring som heliskiing guide og en CSIA level 4 sertifisering er han en av de høyest kvalifiserte skiløperne i Canada. Utover at han er fantastisk på ski, presterer Ron alltid å ha et fantastisk godt humør og haukeblikk. I dag byr treningen på en kombinasjon av oppvarmingsøvelser og skiteknikk. Ron spotter raskt at jeg lener meg litt inn mot fjellet når jeg svinger til høyre – noe han justerer ved å be meg gripe hardere fatt om min venstre skistav og pole-plante litt lengre ned i bakken. Vipps, så har jeg allerede lært noe nytt. IGJEN! Skiløpet vårt forbedres for hver dag som går, og de høyere sertifiserte skiløperne vil alltid bli med ut for en run eller to om de har tid, kun for å gi deg litt veiledning. 

 

KL. 09:00 – FØRSTE RUNDE MED UNDERVISNING

Kl. 9:00 står jeg klar vet skiltet for First Timer gruppen – ungdom/voksne som aldri har stått på ski før, og noen av dem har tid og med aldri sett snø. Jeg få 6 voksne, som jeg raskt får til å gli rundt på snøen, til stor underholdning for alle parter. Vi går opp en liten bakke med Side Steps, og renner så ned igjen for å øve på å bremse og svinge. Kl. 11 er timen slutt, og morgengjestene takker for seg, og stikker 20 canadiske dollar i hånden på meg som tips. 

Den canadiske tipse-kulturen er betydelig bedre enn den norske. De tipser ofte, og det forventes at du selv gir tips når du er ute. Jeg har selv opplevd å få 110 CAD i tips etter 4 dagers arbeid med de samme gjestene – i tillegg til min faste timelønn, som ligger på 12,65 CAD i timen. Alle priser er justert etter at lønnen er litt lav. 

Jeg forhører meg raskt med dagens Supervisor, Lauren, som sier at jeg skal komme tilbake 13:30 for neste undervisningstime. Jeg ser meg omkring, og spotter raskt 5 andre instruktører, hvorav 3 av dem er fra Snowminds, som akkurat har fått vite det samme. Vi skynder oss opp mot skiheisen, og forsøker å rekke så mange turer som mulig. Vi kjører primært sorte løyper, både med og uten pukler. På grunn av nattens nysnø skifter vi rundt kl. 12 ski, slik at vi i stedet for våre alminnelige carvingski kjører på noen litt bredere og mykere ski som er gode i frisk snø og mellom trærne. 6 grønne jakker suser nå ned mellom trærne i den myke snøen, og man kan nesten sammenligne oss med kuer som endelig får se friskt gress etter en lang vinter innendørs, bortsett fra at dette er en helt alminnelig hverdag for oss. Jeg har aldri følt meg så lykkelig før.

KL. 13:00 – LUNSJ

Kl:13 stopper vi dagens freeskiing, og begir oss opp mot kantinen, hvor dagens suppe raskt er innabords før neste leksjon begynner. 

KL. 13:30 – ANDRE RUNDE  MED UNDERVISNING

Kl. 13.30 starter neste leksjon, hvor jeg skal undervise Cruise the Blues, som er nivå 4 av 5. Gjester på dette nivået kan vanligvis kjøre alle blå løyper, og vil gjerne få mer selvtillit til å kunne kjøre sorte løyper. Vi får 4 unge gjester mellom 14-16 år fra Australia, som slett ikke kan vente med å komme i gang. Vi varmer opp med en blå løype, men kjører etter dette kun sorte løyper, og arbeider med sving og hvor vi plasserer vekten på skien, samt på hvilken ski vekten befinner seg. Når man underviser på dette nivået, lærer man mye selv som instruktør, da man skal bruke betydelig mer tid på å ta seg av gjestene da de selv er komfortable, og man skal undervise dem på det tekniske planet fremfor det psykologiske. Jeg jobber derfor like mye med mitt eget skiløp i løpet av undervisningen, som jeg arbeider med å forbedre gjestenes.

(Sidenote: dette er naturligvis annerledes når man arbeider med barn. Jeg har blitt flyttet til å nesten utelukkende undervise voksne, mens mange av vennene mine fra Snowminds underviser barn. De sier likevel det samme om barna, at jo høyere nivå, jo mer lærer man selv. Forskjellen mellom å undervise barn og voksne er kun at man må fokusere litt mer på å lage en lek ut av det med barn og rett og slett ha mer gøy med dem, hvor voksne typisk krever litt mer forklaring og teknikk i leksjonen.). 

 

KL. 15:30 – ARBEIDSDAGEN ER OVER 

Leksjonen avslutter med en debriefing til de fire tenåringenes mor, som kort vil høre hva de har lært. Med et smil i øynene sier de fire unge takk for i dag, og moren gir meg 10 CAD i tips.

Snowminds-gruppen beveger seg nå hjemover i samlet flokk med skianleggets shuttlebuss. Kjøkkenet summer av godt humør, og de fleste går i gang med å forberede dagens middag. I Sun Peaks bor hele Snowminds-gruppen på 40 instruktører i samme bygning, hvor vi har vårt eget lite rom på 7 m2 med seng, bord, skap og et lite kjøleskap. I enden av bygget har vi et fellesrom, hvor alle får plass om man sitter litt tett. Kjøkkenet er beregnet for 20 mennesker, men blir brukt av 50, så det kan til tider være litt tett om plassen. Vi får likevel det beste ut av det, og det betyr kun at det blir mer sosialt. Hvis vi ikke hører på musikk over de medbrakte høyttalerne, finner en av de andre frem en lånt gitar og så er det plutselig allsang. 

KL. 18:00 – KVELDSKOS

Kveldens program består av diverse kortspill, en liten FIFA-turnering på den gamle PlayStation vi kjøpte av de tidligere leietakerne og en runde øl, før de som ikke jobber dagen etter setter kursen mot byen for å dra på bar, hvor man kan bruke litt av dagens tips på et spill biljard og en øl.

I morgen er det torsdag, noe som betyr at jeg har fri fra jobb. Når vi har fri er vi vanligvis med på morgentreningen, for sove kan man gjøre når sesongen er over. Etter morgentreningen tar vi i motsetning til alle andre dager på oss vårt eget skitøy etter trening, for så å sette kursen mot pisten for litt fart og moro. Noen av skiløperne prøver seg på snowboard i barnebakken med en frivillig snowboard-instruktør fra Snowminds-gruppen som synes det er utrolig gøy å se vennene sine falle på baken hele dagen. Skulle det komme til å snø over natten, begir vi oss ut i noe dypene snø utenfor pisten eller mellom trærne. Hvis ikke, blir vi værende i løypa og trene på skiløpet vårt. Etter Snowminds-kurset er alles selvtillit på ski og snowboard blitt så god at det ikke lengre er en løype som er for bratt eller vanskelig – det er mer et spørsmål om teknikk, og vi kan lære like mye i en grønn løype som i en pukkelpiste med 70% helling, hvor puklene er mellom 50 og 100 centimeter høye. 

Om du vurderer hvorvidt en sesong som skiinstruktør i Canada er det riktige for deg, kan jeg kun anbefale det på det sterkeste! Uansett om du foretrekker å jobbe med barn eller voksne, så er det noe for alle! Du får lov til å prøve ut alt, og skiskolen sørger for at du jobber med de gjestene du er best med og mest komfortabel rundt.

// Jonathan

Det er et begrenset antall plasser og arbeidsvisum, så vi anbefaler at du er ute i god tid med å søke!

Gratis online informasjonsmøte

Hør våre eksperter fortelle deg om livet som skilærer

Registrer deg