Sofie på backcountry kurs i Canada – Fjell, solskinn og puddersnø

Avatar photo
Sofie Teglgaard August 4, 2020

Sofie på backcountry kurs i Canada

Solskinn, puddersnø til knærne og fjell som ikke har blitt rørt av mennesker på dagevis. Mitt navn er Sofie, jeg er 21 år og er snowboardinstruktør i Sun Peaks – og på min fritid jakter jeg på de perfekte pudderdager. 

Mitt første møte med ordentlig puddersnø var ute i Japans backcountry. Fram til da fant jeg det meningsløst med touring: Hvorfor bruke så mye energi på å kjempe seg opp et fjell, bare for et par svinger nedover i pudder? Den holdningen hadde jeg, helt til jeg prøvde det selv. En dag endte jeg helt tilfeldig opp med å bli med under de røde sperringene som omringet det japanske resortet, og jeg var solgt. Innen vinteren var omme hadde jeg kontaktet Snowminds, og det gikk ikke lenge før jeg var overbevist om at off-pist kurset til Snowminds var noe for meg. Drømmen om å kunne navigere helt selv utenfor sperringene.

I seg selv er det fantastisk å “bare” være skiinstruktør for en sesong, men mitt valg om å ha off-piste kurset på sidelinjen, har jeg aldri vært foruten den dag i dag. Fra første dag på kurset har vår guide Bodie, lært oss om alt som skal til for å ferdes utenfor skiresortet sine grenser. Uansett om man ville noe mer, som for eksempel å jobbe mot en karriere innen for ski-patrulering eller lignende, eller man bare ville lære å kunne utforske fjellene selv. Til å lede dette kurset finner man ingen mer dedikert, fantastisk og inspirerende person som Bodie. En mann som brenner for å lære bort og gi til andre. Som tidligere heli-huide og level 3 instruktør, har han all den kunnskapen som skal til, ..og litt til.

Vi ble introdusert de helt vesentlige ting om laviner og andre farer som man kan møte på når man ferdes i backcountry. I tillegg ble vi introdusert for den hardcore siden av vind og vær, hvor vi så hvordan skipatruljen tok valg om lavinesikkerhet i resortet. Kompas- og navigasjon med kart lærte vi også. Dessuten fikk vi prøve “rope rescue” hvor vi i en enkel snor ble heist ut over en klippeside. Viktigst av alt hadde vi dager hvor vi letet etter deilig nysnø å stå i. Samtidig som vi observerte hvordan snøen så ut, hvilke konsekvenser endring av vindretning har, og hvordan mange lag med snø kan leses og testes.

Og når vi var ute lærte Bodie oss å ferdes med respekt for naturen. Det er tross alt et kjempe privilegium at vi kan bevege oss rundt i et terreng så annerledes, vakkert og flott, så det handlet om å ha respekt for naturen og sette så få fotspor som mulig. Siden dag én har det vært tydelig at Bodie har en ildsjel uten like, og han satte rammene for vår lille Snowminds Backcountry familie, som jeg nå setter så utrolig stor pris på.

Vi har opplevd mange ubeskrivelige vakre og ville steder på kurset. Store landskap med deilig nysnø uten et eneste tegn på mennesker, godteri av klipper og skoger med tette trær. Alt like bak resortet. Men vi var også lenger vekk, og her fikk vi den feteste opplevelsen: En heliskiing tur. Bodie tok oss med til Mike Wiegele Heli Skiing Operation, hvor vi ble flydd opp på fjellet i en av deres helikoptere, etterfulgt at vi hadde hele fjellet for oss selv. I en hel dag sto vi i uberørt, lett og knedyp puddersnø. Vi ble testet om vår kunnskap i backcountry, kanskje i like stor grad som våre benmuskler ble testet.

Dagene med backcountry-kurset har gitt meg minner for livet. Minner med morsomme studer, altfor mange peanutbutter & jelly sandwiches, og ømme lår- og leggmuskler etter touring-dager. Noe jeg aldri kunne vært foruten.

 

Nå er kurset over, og jeg ser på fjellene på en helt annen måte. En gang innimellom møter jeg en annen skientusiast uten noen form for backcountry trening, en idealist, som minner meg om hvordan jeg selv tenkte før kurset. En person som kun spotter de fete mulighetene i bratte passasjer på fjellsidene, og som ikke ser lavinefarene, som jeg kun kan spotte nå. De tingene jeg har lært under kurset har helt klart gjort meg til en realist i fjellet. Kurset har fått meg til å respektere fjellet på et helt nytt nivå, men har også fått meg til å sette pris på at vi nettopp kan ferdes der. Ikke minst har det gitt meg redskaper til å komme dit den gode snøen er. Det var et kjempe skritt for meg når jeg kunne ta med mine venner utenfor de røde sperringene, til tross for at noen av dem kun hadde fått en kort introduksjon i lavinesikkerhet. Jeg bruke den kunnskapen som kurset hadde gitt meg, det å navigere dem til den dype og deilige puddersnøen. Noe som jeg over lang tid hadde ønsket meg å kunne gjøre.

 

Som Bodie alltid sa:“You don’t know, what you don’t know”. Og jeg tror det var akkurat det jeg tok med meg fra hele denne opplevelsen. Det er så mye man kan lære og så mye man kan utforske, og til tross alt det vi har lært, så er dette kun starten på utforskning i fjellene.

  • Sofie Teglgaard

Kunne du tenke deg å bli en ekspert i lavinesikkerhet, offpist skikjøring, skitouring og kunne planlegge den perfekte linje i forskellige snøforhold akkurat som Sofie? Les mer om kurset Sofie var på HER.

 

Gratis online informasjonsmøte

Hør våre eksperter fortelle deg om livet som skilærer

Registrer deg