Jeg er 22 år og har arbeidet som skilærer på 4 kontinenter

Snowminds January 17, 2020

Jeg er 22 år og har arbeidet som skilærer på 4 kontinenter

Jeg står på en fjelltopp, på toppen av verden, og lar blikket gli over landskapets vakre snøkledde fjelltopper. Jeg kjenner snøen under føttene, og solen som steker i ansiktet. Jeg tar alt inn! 

Et vindpust blåser meg nesten bort, og jeg ser meg rundt i det fine landskapet. Nå innser jeg at toppen jeg står på hverken er fjelltoppen Wildgerlosspitze i Østerrike, Mt. Yotei-san i Japan, Afriski i Sør-Afrika eller Delirium Dive gaten i Canada. Nei, i stedet står jeg på kysten i Danmark som nå bringer alle minnene tilbake fra tidligere år som skiinstruktør på fire ulike kontinenter.

I løpet av kun to år har jeg opplevd mye mer enn jeg trodde var mulig! Jeg har levd som skilærer på fire kontinenter og blant annet jobbet i de vakre, østerrikske alpene, stått ansikt til ansikt med en sulten løve og sett snø og undervist barn på ski i Afrika, gått på ski til toppen av en aktiv vulkan, og med hodelykt tatt meg gjennom den letteste og mest magiske puddersnøen man kan forestille seg i Japan. 

 

Japan 2015 Gruppebillede

Fra høyre: Anna, Thomas, Julie, Ottar og Anders foran fjellet Mount Yotei i Japan

 

En overraskende reise med verdens tinder som arbeidsplass

Det hele startet med en drøm. Drømmen om en skisesong i friåret mitt. Drømmen om en rød skilæreruniform på toppen av verden. Men da jeg ble tatt opp på Snowminds’ skilærerkurs i november 2013 ante jeg ikke at det ikke bare skulle være starten på en vintersesong, men en livsreise som alltid vil være en del av meg. 

For å være helt ærlig var jeg ganske redd da var ferdig på videregående og ikke hadde noen anelse om hva det skulle bli av lille meg. Jeg hadde ingen spesielle fremtidsplaner, og selv om alle snakket om utdannelse, var jeg fast bestemt på å ta et friår som skiinstruktør. 

Og wow for en kick-start skieventyret mitt fikk. 100+ unge skientusiaster avsted i to busser med kurs mot Kaprun i Østerrike. De neste ukene var helt utrolige! Skiløp med verdens beste trenere hver dag, hvor kun egne ambisjoner setter grenser for utviklingen din, i tillegg til masse hygge og aktiviteter om kvelden. Det var som et intenst opphold på folkehøyskole, og i løpet av kort tid fikk jeg mange nye venner og vipps så sto jeg med mitt splitter nye eksamensbevis i hånden; utdannet østerriksk skilærer! 

 

Østerrike, Afrika og Japan på ett år

Etter skilærerkurset reiste jeg sammen med andre Snowminds-instruktørene til Zell am Ziller, hvor den første sesongen min som instruktør bød på alpeutsikt, østerrikske gloser og ikke minst masser av Weissbier i mitt nye alpehjem. Som skilærer ved Pro Zell skiskolen ble jeg raskt kjent med tilværelsen som skiinstruktør. Jeg lærte hvordan man skulle håndtere en streng men hyggelig sjef, møte nye mennesker og inngå i en ny familie. 

Månedene i Østerrike fløy av gårde altfor fort, men da jeg kom hjem kunne jeg raskt merke at jeg slett ikke var ferdig med å utforske verden og meg selv. Derfor bestemte jeg meg raskt for at jeg skulle avsted igjen. Turen gikk nok en gang med Snowminds, men denne gang til Afriski i Sør-Afrika og Lesotho – en tur som virket som den villeste og mest surrealistiske skiopplevelsen man kan forestille seg.

Jeg landet i Sør-Afrika uten å ane hva de neste seks ukene skulle by på. Med de andre instruktørene dro vi på safari, underviste afrikanere som aldri hadde sett snø, dro på turer til vakre fjelltopper og så de mest utrolige stjernehimlene jeg har sett, og ikke minst en fantastisk kulturell opplevelse tett på de lokale i området. Vi underviste ved Afriski mountain resort som ligger på 3000 meters høyde, 4 timer kjøring unna all sivilisasjon! Lesotho er et fattig men utrolig flott land, et land så unikt at man ikke kan unngå å bli betatt av folket og den vakre naturen. Turen til Afrika ga meg ikke bare gode skiopplevelser, men lærte meg hva viljestyrke, nestekjærlighet, overskudd og imøtekommenhet er på ekte. Selv den dag i dag får jeg en klump i halsen når jeg tenker tilbake på tiden min i Afrika. 

 

14832692824_24dd58d712_k

De sørafrikanske og danske ski- og snowboardinstruktørene i Lesotho, Afrika

 

Etter kun tre måneder hjemme i Danmark ble utreisetrangen nok en gang for stor, og jeg måtte avsted igjen. Denne gangen gikk turen til Japan. Jeg jaktet et mål; 3 kontinenter som skilærer innenfor ett år!

Skisesongen min i Japan var preget av uendelige mengder pudder, rå fisk på skilærermenyen, varme kilder og et fantastisk folkeslag. Og det er ikke uten grunn at man kaller Niseko for Japans puddermekka! Følelsen av å stå på ski ned en fjellside og ikke kunne puste fordi det er snø overalt; i ansiktet, under hjelmen, og til og med under tre lag med klær; det gir et skikkelig kick og man merker hvordan det sitrer i hele kroppen! Det er ICHI BAN! (japansk : det beste)!

Nyttårsaften nådde jeg målet mitt, og mitt første år som skiinstruktør ble rundet av på toppen av pisten med et fakkeltog i Hokkaidos puddermekka for å ønske det nye året velkommen! Jeg tenkte at livet er virkelig altfor bra! Ett års minner kom tilbake, og jeg kunne ikke fatte og begripe hvor mye jeg hadde opplevd på så kort tid!

 

16070142334_4fb0fb00d3_k

Topptur i Japan

 

Mitt fjerde kontinent som skilærer i den canadiske villmarken

Ikke mer enn 10 måneder etter at jeg sto på toppen av Niseko og ønsket det nye året velkommen, sto jeg nå høsten 2015 men benene godt plantet i Canada, klar for å starte en ny vintersesong i Sunshine Village, Banff National Park. Sesongen min i Sunshine Village bød på dager med -30 grader, snøstorm, pudder og selvfølgelig også solskinn. Jeg møtte mennesker som åpnet øynene mine for skiløp på en helt ny måte. Jeg fikk venner som utfordret meg, og som til tider kjente meg bedre enn jeg kjente meg selv! 

Canada er i skrivende stund fortsatt hjemmet mitt (heldigvis!) og akkurat nå sitter jeg og ser utover Banff Avenue, mens jeg ser hvordan blandene skifter farge og den første snøen har falt i fjellene, selv om det bare er september! Jeg har en måned igjen før jeg vender snuten mot Danmark, og selv om jeg er klar for at vinteren setter inn for fullt, blir det deilig å komme hjem til dansk mat, Vesterhavet og familien. 

Det skal ikke legges skjul på at det har vært hardt til tider – både som instruktør i Østerrike, Afrika, Japan og Canada. Det vil alltid være øyeblikk hvor man har lyst til å pakke kofferten og reise hjem. Jeg har opplevd hjemlengsel helt ut i tåspissene, og selv etter 2 år med reising kommer det øyeblikk hvor jeg er i tvil om jeg faktisk har motet til å gjøre det jeg gjør. Heldigvis har denne tvilen gang etter gang blitt overvunnet av lyden av skoene som klikker inn i skiene etter en tur i heisen og utsikten til de vakre snøkledde tindene, alt mens vinden susende omfavner meg. Skiene mine begynner å gli gjennom snøen, og i det øyeblikket forsvinner all tvil. I det øyeblikket innser jeg at jeg er i mitt rette element, som et barn av fjellene, midt i det hvite, uendelige snølandskapet.

 

14648545327_2037d3ae80_k

Julie i Lesotho, Afrika på 3220 meters høyde

 

Gratis online informasjonsmøte

Hør våre eksperter fortelle deg om livet som skilærer

Registrer deg