Livet som skiinstruktør i Niseko, Japan

Steffen Stevnhoved June 17, 2019

Steffen Stevnhoved tilbrakte vintersesongen som skiinstruktør i Niseko, Japan, med Snowminds. Halvveis i sesongen fikk vi en liten update på hva livet som instruktør i en av verdens mest eksotiske skidestinasjoner innebærer!

Dagene går, og det er allerede januar her i Niseko. Når man har det bra og får en masse nye inntrykk, så flyr tiden av gårde, så la oss spole tiden litt tilbake til de siste månedene som skiinstruktør i Niseko. 

I begynnelsen av desember ble vi utdannet skiinstruktører, og etter dette bar det rett ut i jobb. Vi besto alle sammen eksamenen vår hos NZSIA eller APSI. Etter dette var alt linet opp, alle var utdannede og det skulle virkelig feires på WildBills, som er en lokal restaurant og bar, hvor vi har vært et par ganger. Dagen etter bar det ut i jobb som ferskt utdannede instruktører. En jobb som virket ganske fjern for oss alle, da vi nå skulle undervise folk i å stå på ski. Det er plutselig ikke en selv som blir undervist, men du som skal undervise folk som betaler for å lære å stå på ski. Jeg kan huske at morgenen da vi begynte å gå ned mot de forskjellige basene vi underviser ved, gikk vi og så på hverandre og bare begynte å le, da det var så surrealistisk og merkelig at vi gikk ned til en ny arbeidsplass hvor vi ble kastet ut i det med det samme, og fikk ansvar for andre mennesker.

Instruktørlivet i Japan

Det at GoSnow (skiskolen) sender deg ut første dag på jobb som nyutdannet skiinstruktør med 6 barn i alderen 3-6 år gjør at man blir litt stolt og tenker at nå skjer det på ordentlig. Jeg arbeider i barneavdelingen ved basen “Family”. Dette betyr at jeg ofte har barn fra gruppene Ninja, som er barn i alderen 3-6 år, eller Yama Riders, som er i alderen 7-13 år. Det hyggeligste ved jobben må være å ha 6-8 barn etter seg, som ser opp til en og tenker at du er den kuleste i verden. Etter noen dager, når alt har falt litt på plass og man begynner å forstå hva alt handler om og hva man skal gjøre, begynner man å komme inn i en rytme. Denne rytmen har holdt koken siden da, ettersom vi har hatt høysesong fra begynnelsen av desember til midten av januar. Dette vil også si at vi er en stor gruppe som hadde første fridag siden vi ble utdannet 6. januar. Å tenke på at vi har jobbet 3-4 uker i strekk uten noen fridager, er noe man virkelig kan være stolt av og bare se tilbake på med et smil. 

Det er også nå det begynner å komme snø, så det er ganske normalt at vi kan få 20-30 cm snø et par dager i strekk. Så det er endelig nå når vi begynner å få fridager at Japan viser seg fra sin mest snørike side, og det er også disse dagene som benyttes til toppturer i området.

Julen skulle også feires her i Japan. For mange av oss var dette første gang vi feiret jul sammen med andre enn familiene våre, og dette var litt rart å tenke på da vi sto opp om morgenen. Dagen gikk med til å jobbe, og vi hadde avtalt at etter at arbeidsdagen var over, skulle vi dra rett hjem og møtes i huset vårt for å lage mat sammen.

Julaften var det risengrøt med sukker og kanel på menyen, etterfulgt av is med oreo og blåbær. Man kunne raskt merke at dette ville bli en hyggelig kveld med godt selskap og masse god mat og drikke.

Risengrød med japanske ris kan anbefales! 

Dagene gikk igjen med til å arbeide, og vi nærmet oss nok en tradisjonsrik dag nyttårsaften. Her ble det litt vanskeligere å skulle samles i store grupper. Noen spiste sammen i Kutchan, og andre dro på restaurant. 6 andre gutter og jeg hadde avtalt å lage mat og spise sammen. Menyen besto av reker og egg på toast til forrett, og biff med hvitløksbrød til hovedrett. Flere andre spiste også i huset, og etter dette begynte de andre å komme hjem – og så begynte nedtellingen til nyttår.

Livet som skilærer i Niseko kan være hardt til tider, men når man underviser barn som bare smiler og terger deg (på en god måte), blir man glad for valget man har tatt, og ønsker bare at det skal fortsette. Å se barn og voksne smile til en og være så takknemlige for å ha lært dem å stå på ski – det er det det handler om, og noe man virkelig setter pris på.

// Steffen

 

Kunne du tenke deg en sesong som ski- eller snowboardlærer i Japan?

Gjennom kursene våre i Niseko, Rusutsu og Yuzawa, får du i tillegg til en instruktørutdannelse også en hel vintersesong som ski- eller snowboardinstruktør med en rekke muligheter til å fortsette reisen til f.eks. Hawaii eller en rundreise i Japan!

Det er begrenset med visum til Canada! 🇨🇦

Gjør drømmen til virkelighet.

SØK I DAG