Hva er en skiinstruktør lønn?

Snowminds September 28, 2020

Hva er en skiinstruktør lønn? Hvor mye penger bruker man på sin sesong? Det er et spørsmål jeg ofte fikk etter jeg kom hjem fra min første sesong i Japan. Samtidig er det også et av de mest vanskelige spørsmålene å svare på fordi man kun kan gi et personlig svar ut fra egne erfaringer.

Generelt sett er en skiinstruktør lønn ikke særlig høy på en sesong, og det vil nesten alltid være utgifter til bolig, mat, transport og andre felles aktiviteter. Litt som når man flytter hjemmefra, noe som man i realiteten også gjør. Når det er sagt så er det mulig å leve av sin lønn uten å bruke av sparekontoen om man har et godt overblikk over sitt forbruk og økonomi. Igjen kommer det veldig an på livsstilen man har. Men det er også mulig å spare på noe av pengene – når det er sagt velger mange å bruke hele sin skiinstruktør lønn mens man er avgårde. Så hvor mye penger bruker man på sesong? Det korte svar er: ganske mye, men det er ikke nødvendig å vrenge lommeboken så lenge man prøver å leve enkelt 😉

Vi har helt forskjellige livsstiler, som har en stor betydning for hvor mye penger man bruker på sin sesong. Så start med å stille deg selv spørsmålet; lever du en luksuriøs livsstil her hjemme, eller er du flink til å spare? Etterfulgt kan du spørre deg selv, hvilket land vil du gjerne være instruktør i. Det kommer nemlig også veldig an på hvilket land man er i, hvor mange utgifter det er, og hvor høy lønnen er. Det kan sammenlignes litt med om du flytter til europa eller Asia. Ting som mat, husleie, fritidsaktiviteter, drikke på barer osv. er jo generelt dyrere i Europa enn i Asia.

Jeg kan fortelle ut fra mine egne erfaringer. Jeg var i Japan forrige vinter, og jeg er nok mer den sparsommelige typen. I Japan er lønnen ganske fin, ihvertfall for instruktør-standarder, og vi hadde ikke særlig mange utgifter på min destinasjon. Veldig mange sa at Japan er et veldig dyrt land at bo i, men dette er altså ikke nødvendigvis tilfellet. Er Japan dyrt i forhold til resten av Asia? Ja veldig. I forhold til Norge er det  forholdsvist billig. Min lønn var ganske lav, men min instruktørbolig var inkludert i min lønn, noe som betydde at jeg hadde få utgifter. Etter at jeg hadde kjøpt alt av mat, hadde drukket en øl i ny og ne, samt betalt utgifter til forskjellige felles aktiviteter, betydde det at jeg kunne spare ca. 5.000kr. til sammen etter hver måned jeg jobbet fulltid på skiskolen. Noen skisteder i Japan kommer husleie ved siden av lønn, og så kan det være at man har 1.000kr. til overs. Mest av alt kommer det an på hvordan man lever, og at jeg var litt mer sparsommelig (noen vil nok også kalle meg gjerrig haha), kunne jeg altså som sagt spare penger til å reise rundt i Asia i en måneds tid etterfulgt av min sesong.

Som tidligere nevnt er det altså lettest å gi et individuelt svar, men jeg har nå prøvd å generalisere det en smule; Det man skal huske er at man ikke blir rik av å være skiinstruktør.

Les flere av de ofte stilte spørsmålene vi får HER

Det er begrenset med visum til Canada! 🇨🇦

Gjør drømmen til virkelighet.

SØK I DAG