Offpiste opplevelse
“Mens vi venter” er en serie frem mot vinteren, som er ment for å forberede og underholde. Relevante tema som kan ta opplevelsen din frem til sesongen til nye høyder. Denne gangen vil vi gå i dybden om offpiste. Om du vil ha den ultimate opplevelsen på ski eller snowboard, så bør du prøve offpiste. Er du ny i offpiste eller om du vil vite mer, så les her om hva som skal til for å få en god opplevelse med offpiste på din sesong eller skiferie.
Hva er offpiste? Offpiste betegner skikjøring og snowboarding utenfor de preparerte løypene i skiområdet. Kjært barn har mange navn! Offpiste kalles ofte også; freeride, backcountry, powder, pow, puddersnø, ski-touring, ski-mountaineering, split-boarding osv.
Offpiste er den ultimate opplevelsen på ski og snowboard. Den ubeskrivelige følelsen av å gli gjennom uberørt snø og nærmest surfe ned fjellet. Sammenlignet med skikjøring og snowboarding på preparerte løyper, så er offpiste en helt annen dimensjon. Frihet, naturopplevelser, færre mennesker og utfordringer i den løse snøen kjennetegner offpiste når det er best. Om du vil vekk fra de befolkede løypene og lange heiskøer i skiområdet, så er det dette noe for deg på din neste vinter opplevelse.
Få 100% styr på sikkerhet og teknikk i offpiste
Det aller viktigste i offpiste er sikkerhet, sikkerhet og sikkerhet. Det er avgjørende for din og andres opplevelse i offpiste at alle har 100% styr på sikkerheten. Er du ikke allerede kjent med hva som kreves, så er det veldig viktig at du får profesjonell veiledning av en kompetent offpiste guide. Først når sikkerheten er i orden kan man få fornøjelsen av fri kjøring.
Sikkerhet:
- Få den riktige trening i offpiste, og invester i en offpiste guide eller utdannelse – det er verdt alle pengene. Du får profesjonell veiledning i adfærd, sikkerhet og teknikk, samt masse trening. Har du kjørt med en offpiste guide før kan det allikevel være en god ide å få oppfrisket alt. Med en guide kan du bli vist rundt og se guidens favoritt steder.
- Lavineutstyr – alltid ha det med, og tren med det ofte, sammen med dine venner/familie.
- Sjekk lavinefarer før, og hver dag du er ute og kjører. Alle skiområder signaliserer hvor stor lavinefaren er, så noter løpende faren opp til, og på den gjeldene dagen. Spør i de lokale utleiebutikkene og skiskoler hvordan forholdene ser ut. Det er selvfølgelig også masse å finne på nettet.
- Kjør alltid sammen med andre – det er veldig farlig å kjøre alene, og hvis du er uheldig kan ingen hjelpe deg. Men kjør heller ikke for mange sammen!
- Planlegg alltid hvor dere vil kjøre, hvordan dere kommer dere sikkert hjem, og hva dere gjør hvis uhellet er ute. Fortell andre om deres planer, og ring telefonnummeret til redningshjelpen om nødvendig.
Offpiste er for alle nivåer
Off-piste er for skikjørere og snowboardere på alle nivåer, det handler bare om å finne de rette utfordringene for ens nivå. Det viktigste er å oppsøke riktig kunnskap. Det er lærerikt å få profesjonell veiledning for å få kunnskap om snøforhold, skred, utstyr og teknikk. Akkurat som å kjøre bil, sykle og seile, er det visse risikoer om man ikke tenker seg om. Med riktig veiledning og sunn fornuft kan man unngå mange av usikkerhetene ved off-piste. I stedet vil du få mange fantastiske opplevelser du aldri kunne drømt om, eller trodde var mulig. Den beste måten å finne nivået ditt er å kjøre med en profesjonell offpiste-guide som kan vurdere nivået ditt og gi deg en skreddersydd veiledning.
Guide
Med en guide er det er muligt å få skreddersydd veiledning og trening hver dag for å matche nivået. Dermed har vi også mulighet for å arrangere turen for den øvede skikjører/snowboarder som ønsker å utforske terrenget utenfor løypen, eller lære det for første gang. Vil du bare ha de grunnleggende verktøyene, så har du mulighet for å ta en 2-dagers introduksjon til offpiste i enten Canada.
Offpiste deles inn i ‘sidecountry’ og ‘backcountry’
Sidecountry
Sidecountry er off-piste som er tilgjengelig fra heisanlegget i skiområdet. Det kan bare være å kjøre ut i den uberørte snøen rett ved siden av løypen, og ta noen svinger og deretter kjøre tilbake på pisten. Alternativt kan du utfordre deg selv ved å kjøre mellom to bakker eller gjennom trærne ved siden av pisten.
Noen skiområder har til og med markerte løyper som de bevisst ikke preparerer med løypemaskinen, slik at du kan kjøre i dyp snø på de merkede områdene. Fra skiområdet kan du også finne et sted å klatre, for eksempel med skiene på skulderen, snowboard under armen eller festet til utsiden av sekken. Hvis du trenger å gå lenger, kan du få turski (også kalt randonee) eller splitboards, hvor du har telemarkbindinger og skinn under skiene, slik at du kan gå oppover. På denne måten kan du komme lenger unna, der det er større sjanser for å finne ferske pulver som ikke påvirkes av andre.
Backcountry
Backcountry er skikjøring som ikke er tilgjengelig fra heisanlegget. Her er du virkelig ute i naturen, og kan få mange ekstraordinære opplevelser som ikke er mulig fra det etablerte heissystemet. De klassiske metodene for backcountry er å bruke helikopter, catski, snøscooter og touring.
Heliskiing
Helikopter eller heliskiing er den sykeste opplevelsen. Du vil bli fløyet til toppen av et fjell og kjøre nedover fjellsiden fra topp til bunn, der ingen andre har kjørt før deg. Vi har også laget en helicamp i Revelstoke, Canada, hvor du vil bli trent i offpisten over 5 dager, så du er klar for den ultimate helikopterturen med 5 løft.
Catskiing
Catskiing, også kalt ’poor man’s helikopter’, er en løypemaskin ’Cat’ med en passasjer kabin bakpå, som kan kjøre gjennom stort sett alt terreng, og kjører deg også til toppen av en fjellside med uberørt snø.
Snøscooter
Snøscooter er en opplevelse i seg selv. Du kan leie en snøscooter bare for å kjøre rundt i den dype snøen og ha det gøy, eller du kan bruke den som transportmiddel til å komme deg rundt i backcountry’en og finne din nye favoritt nedfart. Hvis du aldri har prøvd en snøscooter før, bør du ta følge med en guide første gang.
Touring
Touring er den ultimate adventure opplevelsen med en blanding av skikjøring og friluftsliv. Det innebærer at man selv går til toppen med skiene eller snowboard på.
På ski kalles det bl.a. touring, backcountry touring, tourski, randonee og mye mer. De spesielle touring skiene man bruker er først og fremmest gode til offpiste og dyp snø. Det er montert telemark bindinger, noe som betyr at man kan justere helen sin, om den skal løftes eller ikke.
På snowboard kan man bruge snøsko for og så spenne snowboardet på ryggsekken, eller man kan bruke split-boards. Split-boards er spesiallagde snowboards som kan brukes normalt. Med muligheten for at ta bindingene av, splitte brettet på midten, og sette bindingene på som på ski, og dermed gå oppover som på ski. Generelt for touring ski og split-boards spenner man på skinn under skiene, så man kan gå opp uten å gli bakover.
Offpiste krever spesielle ski og snowboards, lavineutstyr og den rette bekledningen
På skiturer er det viktig å ha utstyret i orden, da skikjøring/snowboarding i offpiste krever spesialutstyr. Generelt er det viktig å ha den rette bekledningen og lavineutstyr.
Ski og snowboards
- Skikjøringen krever offpiste ski og/eller backcountry touring utstyr
- Snowboarding krever enten split-boards eller snøsko
- Vi anbefaler at man har sitt eget ski/snowboard utstyr, men det er mulig å leie på destinasjonen.
Lavineutstyr
Det er alltid et must å ha transceiver, sonde og spade med:
- Vi anbefaler en god ryggsekk med plass til alt utstyr (lavineutstyr, ekstra goggles-linser, hansker, vann, mat, snacks etc.). Gode innstillingsmuligheter på bryst og midje, så sekken sitter godt på ryggen.
- Transceiver, sonde og spade. Vi anbefaler at man har ditt eget lavineutstyr, som man bruker hver gang, så man har trent med det, og kjenner det ordentlig godt. Men det er alltid mulig å leie lavineutstyr på destinasjonen.
Bekledning
- Vi anbefaler skalltøy (med snøfang eller smekkbukser) og gode mid-layers (merino ull er helt klart anbefalt). Man kommer både til å svette når man går oppover, men man skal fortsatt kunne holde varmen ned til minus 25 grader – spesielt om vind og snø møter en på veien.
- Goggles med flere glass til forskellig vær, men primært til overskyet/snøvær med lav sikt.
- To par hansker, så det alltid er et tørt par i sekken.
- Hals/balaclava (det er et must å ha en hals som kan trekkes helt opp under goggles og dermed dekker hele ansiktet, da man ofte får snø på hele hodet).
Offpiste opplevelser med Snowminds
Snowminds tilbyr en rekke opplevelsesrike skiturer og kurser i bl.a. Japan og Canada med profesjonell veiledning med lokale guider.
Offpiste kurser i Japan
- 2 dagers introduksjons offpiste sikkerhetskurs i Japan – 2-dages Lavinekurs i Japan
Offpiste kurser i Canada
- 20 dagers offpiste trening på en sesong i Canada med lokale fjellguider – Offpiste Kurs i Canada. Se video HER
- 10 ukers Freeride trening på en sesong i Canada med lokal offpiste guide – 10 ukers Freeride Kurs i Canada
- 5 dagers Heli skiing og Freeride Camp i Canada. Tenk stort. Nei, større. Større enn det, enda større – Heli Camp i Revelstoke
- 2 dagers introduksjons offpiste sikkerhetskurs i Canada – 2-dages Lavinekurs i Canada
Offpiste kurser i Østerrike
- 10-, 17- eller 23-dagers intensiv offpiste camp med safety-trening og profesjonell undervisning – Offpiste Camp
Offpiste Skiturer i Japan
- 10 dager med offpiste på nord-åen Hokkaido med lokale offpiste guider – The Hokkaido Expedition
- 10 dagers offpiste tur til Honshu øyen og de nærtliggende skiområdene – The Honshu Expedition
- Skreddersy din helt egen tur til Japans pudder-paradis – Skreddersydd Japan Tur
Offpiste Skiturer i Canada
- Skreddersy eventyrtur til Canadas pudder-paradis – Skreddersydd Canada Tur Om du er interesseret i å høre mer om våre offpiste skiturer eller på en sesong, så kontakt oss gjerne og få en uforpliktende samtale.